Bonteknaagkever bestrijden
De bonte knaagkever, of grote houtwormkever, is een inheemse kever die vaak voorkomt in oude historische gebouwen zoals kerken en molens. De donkerbruine kever is 5 tot 8 millimeter lang met op de dekschilden geelachtige spikkels. De bonte knaagkever is te herkennen aan ronde uitvliegopeningen in het houtoppervlak met een diameter van 2,5 millimeter tot 4 millimeter.
Ideale leefomgeving
De bonte knaagkever komt voornamelijk voor in oud eikenhout en in grenen. Daarnaast zijn andere loofhoutsoorten, zoals iep en kastanje, ook een aantrekkelijke verblijfplaats voor de bonte knaagkever. De kever maakt in de kern van een balk kraamkamers, waarin hij zijn volledige levenscyclus kan voltooien. Zo kan het gebeuren dat aan de buitenzijde van een balk geen uitvliegopeningen te zien zijn, terwijl de balk van binnenuit wordt opgevreten. Door de boorgangen die de bonte knaagkever maakt in het hout, verliest het hout van binnenuit zijn draagkracht. De kever voelt zich vooral thuis in vochtige gebouwen.
Bestrijding van bonte knaagkevers
De beste manier om historische houtconstructies tegen ernstige aantasting van de bonte knaagkever te behoeden, is regelmatig onderhoud en goed vakmanschap. Duikt de bonte knaagkever toch op, dan is bestrijding door een professional vaak noodzakelijk.
Het is erg belangrijk om de aantasting door de bonte knaagkever op tijd te constateren. Zo voorkomt u grote schade aan de draagbalken. Op het houtoppervlak aangebrachte bestrijdingsmiddelen hebben nauwelijks effect. De bonte knaagkever weet namelijk het bestrijdingsmiddel – niet meer dan een flinterdun laagje – slim te omzeilen.
Lamon biedt professionele en effectieve bestrijding van de bonte knaagkever met moderne en betrouwbare methodes. De specialisten van Lamon bestrijding & bescherming bestrijden de bonte knaagkever graag voor u. Uiteraard krijgt u van ons ook een preventieadvies.